Kinderen leren presenteren in 5 stappen

Kinderen leren presenteren in vijf stappen

Als leerkracht presenteer je veel. Vaak bestaat een les uit presenteren en het coachen en trainen van de leerlingen.

Leerlingen hebben op hun beurt veel minder ervaring met presenteren, maar presenteren komt later wel in bijna elk beroep terug. En als je het niet nodig hebt voor je werk, heb je het vaak wel nodig om werk te krijgen. Jezelf presenteren in een sollicitatie vergt behoorlijk wat presentatievaardigheden. Als kind presenteer je ook regelmatig; bijvoorbeeld als je aan de klas vertelt hoe je weekend was of wanneer je aan een groepje leerlingen vertelt over een film die je gezien hebt. Leren presenteren, is voor kinderen dus belangrijk!

Hoe leren kinderen presenteren?

1. Onderzoekend leren

Presenteren is het leukst als je het mag hebben over een onderwerp waar je veel over weet en je dus zeker over voelt. Onderzoekend leren kan hierbij helpen: laat kinderen een eigen onderzoek uitvoeren. Zo leren ze informatie verzamelen die ze kunnen gebruiken voor een presentatie.

2. Oefenen

Kinderen kunnen een presentatie vaak thuis oefenen, maar het is ook erg leuk om dit in de klas te doen. Je kunt bijvoorbeeld groepjes van drie maken, waarin kinderen aan elkaar presenteren. Laat ze in drie minuten aan elkaar vertellen over bijvoorbeeld het beroep van hun ouders, hun huisdier, hobby of het huis waarin ze later willen wonen.

3. Presentatievorm

Ieder kind heeft zijn/haar eigen talenten. Hoe leuk is het als ze deze kunnen laten zien in een presentatie? Leg de kinderen uit dat er verschillende manieren zijn om iets te presenteren. Leuke presentatievormen zijn bijvoorbeeld een Powerpointpresentatie, vlog, muurkrant, ontwerp of voorstelling.

4. Doelgroep

Bij een presentatie is het de bedoeling dat je informatie overbrengt. Als de informatie te moeilijk of te makkelijk is, kan het zijn dat je publiek afgeleid raakt. Als een kind een presentatie over zeilen houdt aan de hele klas, is de kans groot dat veel kinderen dit nog nooit gedaan hebben en er weinig over weten. Voor de presentatie is het dan belangrijk om bij de basis te beginnen. Maar als deze presentatie voor kinderen gehouden wordt die ook zeilen, dan mag het allemaal wat moeilijker zijn.

5. Plezier

Het belangrijkste is dat je bij het presenteren enthousiast bent. Het kan helpen dat de kinderen een onderwerp kiezen dat ze erg leuk vinden en daarbij ook gebruik maken van een presentatievorm die bij ze past. Plezier in het (maken van) een presentatie is meer dan het halve werk!