Handige tips voor coachend lesgeven

Tips voor coachend lesgeven

“Juf, wie heeft het Paard van Troje bedacht?” Een vraag die ontzettend veel mogelijkheid geeft tot verdieping voor een leerling! Geef jij direct antwoord op de vraag? “Dat was Odysseus!” Of gooi jij de vraag terug? “Wil jij dat voor mij onderzoeken?”

De leerkracht als coach heeft als doel passend onderwijs te bieden door het leerproces van alle leerlingen te begeleiden. Het is dus belangrijk dat je goed luistert naar de behoefte van de leerlingen.

Je focust je op drie taken:

1. Verdiepen

Individuele of klassikale verdieping bieden als leerlingen interesse tonen of behoefte hebben aan meer uitdaging. Dat kan een verhaal zijn dat jij zelf graag wilt vertellen aan de klas, of je vraagt een leerling zelf iets te onderzoeken.

2. Helpen

Individuele of klassikale hulp bieden als leerlingen vastlopen. Loop regelmatig door de klas en kijk welke leerlingen hulp nodig hebben. Bied deze leerlingen extra ondersteuning door bijvoorbeeld iets in andere woorden uit te leggen, of een extra opdracht te geven.

3. Klassenmanagement

Creëer een omgeving waarin de leerlingen goed kunnen leren en werken. Dit houdt ook in dat je af en toe bepaalt of een duo de volgende keer wel weer samen mag werken. Daarbij bepaal je per leerling welke mate van zelfstandigheid en keuzevrijheid zij nodig hebben. Houd dus goed bij per leerling waar zij zijn qua lesstof en in hun leerproces.

Tip: Beperk de hulp die jij biedt niet alleen tot het kennisdeel en de opdrachten van een thema. Soms heeft een leerling ook hulp nodig bij het formuleren van volledige antwoorden, of bij het samenvatten van informatie.

Hoe pak jij coachend lesgeven aan in de klas? Heb je vragen? Laat hieronder een berichtje achter!